Lexpoint lease

DIY: houten oprijplaten voor je aanhanger

DIY: houten oprijplaten voor je aanhanger

Geplaatst op

Als je ooit hebt geprobeerd om zware materialen in een aanhangwagen te laden, dan weet je wat de toegevoegde waarde van oprijplaten is. Oprijplaten zijn handig voor het vervoeren van allerlei soorten materialen in en uit een trailer. De platen moeten echter ook sterk en duurzaam genoeg zijn voor zware klussen. Daarom is het belangrijk om sterke materialen te gebruiken, zoals houten planken of metalen constructies.

Aluminium oprijplaten zijn verkrijgbaar bij auto-onderdelenwinkels of webshops, maar als je een beperkt budget hebt kun je er ook voor kiezen om zelf houten oprijplaten te maken. Die zijn ook geschikt om onder andere een motorfiets, tuintractor, rolstoel of bouwmachines in een aanhangwagen te laden. Het maken van houten oprijplaten is relatief eenvoudig en het bespaart je dus geld. In dit artikel leggen we uit hoe je zelf houten oprijplaten maakt.

1.      Hout bewerken

Plaats het hout over twee zaagpaarden en zaag het op maat. Plaats het uiteinde van een drempelhulp op een uiteinde van het hout. Gebruik de montagegaten als sjabloon en maak potloodstrepen door de gaten op het hout. Verwijder de drempelhulp en leg het opzij.

Met een elektrische boor maak je nu gaten op de plek van de potloodstrepen. Leg de metalen plaat vervolgens terug op het hout en zorg ervoor dat de bevestigingsgaten in lijn zijn met de gaten die in het hout geboord zijn.

2.      Bouten bevestigen

Plaats de bouten door de bevestigingsgaten en sla ze er met een hamer in totdat ze volledig vast zitten. Draai de houten constructie om, zodat de onderkant van het hout naar boven gericht is. Met de sluitringen op de onderkant van de bouten maak je ze vast.

3.      Metalen drempelhulp bevestigen

Boor gaten in je houten planken om de metalen drempelhulp eraan te bevestigen. De metalen drempelhulp dient als beveiliging tussen je aanhangwagen en de houten oprijplaat. Hiermee zorg je er namelijk voor dat de oprijplaat aan de aanhangwagen gekoppeld blijft, terwijl je er met zware voorwerpen of voertuigen overheen rijdt.

Vooraf testen

Voordat je de oprijplaaten direct gaat gebruiken om zware en dure voertuigen in en uit je aanhangwagen te laden, adviseren we om de oprijplaten eerst te testen op een kleine helling. Test ze met lichte voorwerpen, zoals een fiets. Als alles naar behoren functioneert kun je de platen vervolgens op een grotere helling testen en daarna op je aanhangwagen. Vervolgens kun je het testproces nogmaals doorlopen, maar dan met zwaardere voorwerpen dan een fiets.

Succes met bouwen!

Gerelateerde berichten

Over ons

We nemen graag met je door wat je kan doen om meer uit je leaseopties te halen. Lees snel verder en doe de nodige informatie op.

Contactgegevens

Via info @ lexpointlease.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden